Vänsterledaren Jonas Sjöstedt attackerade de privata välfärdsbolagen under sitt sommartal i Umeå igår och lovade enligt Sydsvenskan att skattefinansierade vinster helt ska bort ur välfärden.
I Sverige påminner debatten alltmer om USA, enligt vänsterledaren, som tidigare själv har bott på andra sidan Atlanten. I den amerikanska debatten ligger politik som stöder skattefinansierade vinster i välfärden lågt, hävdar Sjöstedt, eftersom de inser att de saknar ett folkligt stöd. I stället tas opinionsbildningen över av riskkapitalisterna själva.
- De värvar politiker med stora kontaktnät som företrädare och debattörer. Ofta är det tidigare politiker från Miljöpartiet och Socialdemokraterna som anställs med uppgift att ge sig in i debatten och trycka på det egna partiet, sade Jonas Sjöstedt, som beskrev företeelsen som ett demokratiskt problem.
Svenskarna är klart negativa till vinstuttag i privat vård, skola och omsorg som drivs med skattemedel. Bara 25 procent av alliansens väljare och 2 procent (!) av de rödgröna väljarna anser att ägarna ska få ta ut vinster ur skattefinansierade välfärdsbolag, visar en undersökning från Novus opinion.
Trots det starka opinionstrycket väljer emellertid samtliga riksdagspartier utom vänstern att gå storfinansen till mötes i sakfrågan, även om retoriken ofta är anpassad för att få väljarna att tro annorlunda.
S-ledaren Stefan Löfven avvisar i motsats till sin företrädare Håkan Juholt helt och hållet tanken på att avskaffa skattefinansierade vinster i välfärden. Men när han utfrågades om sin inställning i Agenda i februari valde han istället att linda in budskapet, och prata så mycket som möjligt om hur bolagens nuvarande möjligheter till skatteflykt skulle begränsas.
Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson avvisar ett förbud mot skattefinansierade vinster i privata välfärdsbolag. Under sitt sommartal nämnde SD-ledaren den nya bolagsformen Aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning, som innebär att vinsten på privat investerat kapital är begränsad till den aktuella räntan med ett tillägg på en procentenhet. Detta ansåg Åkesson emellertid vara alltför snålt.
- Det är en bolagsform där vinstuttagen, som det ser ut idag, begränsas väldigt kraftigt. Därför kan det finnas anledning att undersöka huruvida man kan släppa ytterligare lite på det, sade SD-ledaren under sitt sommartal och fortsatte:
- Det är inte privata aktörer generellt vi ska göra det svårare för. Låt mig vara tydlig med det!