Arkivbild.

7.000 lärare saknas inför höstterminen

Publicerad 14 augusti 2017 kl 11.02

Inrikes. Det fortsätter vara brist på lärare i Sverige. Stor brist. I juli fanns det 7.200 läraryrken att söka, rapporterar Ekot. Skolan uppfattas som ett problemområde där ingen vill arbeta, menar Lärarförbundet.

Dela artikeln

Den 31 juli förra året fanns det 7.500 läraryrken i Arbetsförmedlingens platsbank. I år har siffran minskat, men bara marginellt – till 7.200.

Samtidigt blir lärarutbildningen mindre och mindre åtråvärd.

Det var visserligen tre procent fler studenter som antogs till lärarutbildningar inför höstterminen 2017 jämfört med i fjol. Men sammanlagt var det 2.000 färre sökande, skriver Ekot.

Lärarbristen skiftar beroende på var i landet man är. Västra Götaland är hårt drabbat, där har antalet lediga lärarjobb ökat med 17 procent.

– Politikerna måste sluta kriga om skolan och istället hitta gemensamma långsiktiga lösningar så att vi får arbetsro på skolans område. Så att skolan inte uppfattas som ett problemområde där ingen vill jobba, säger Maria Rönn, vice förbundsordförande i Lärarförbundet, till Sveriges Radio.

Lärarutbildningen är i dag så oattraktiv att det räcker med bottenresultat på Högskoleprovet för att komma in, vilket innebär att i princip vem som helst kan bli lärare.


Stämplas som "hatgrupp". Tillåter endast nordeuropéer som medlemmar.0 Plus

Skandalanstalten. Tre av kvinnorna har nu själva dömts till fängelse.0 Plus

Kolumn

Västvärldens folk försvinner. Pat Buchanan om krisen som media glömde.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Vetenskap

Svenska robotforskare tar in humanoider. Kan snart självständigt utföra mänskliga arbetsuppgifter.0 

Kultur

Här är "Pärlan" – årets fulaste nybygge – i all sin prakt. "Gråsuggan" sopade mattan med rivalerna på Kasper Kalkon-galan.0 

SD-profilen: Gråsuggan i Lund "ett övergrepp". Ekeroth kritiserar kommunen efter omstridda bygget.0