Nästan en fjärdedel av hela befolkningen i Sverige väljer en annan väg eller ett annat färdsätt till följd av oro för brott. Det skriver Brottsförebyggande rådet om den nationella trygghetsundersökningen för 2018, som släpptes idag.
Bland kvinnor i åldern 20–24 år uppger hela 42 procent att de ofta valt en annan väg eller ett annat färdsätt, för att de känt sig otrygga och oroliga för att utsättas för brott. Motsvarande andel bland män i samma åldersgrupp är 16 procent.
– Att mångas tillvaro begränsas av att de känner sig tvungna att ändra sina resvägar och färdsätt, är en allvarlig konsekvens av den otrygghet och oro för brott som främst unga kvinnor säger sig uppleva, säger Brå-utredaren Maria Söderström i ett uttalande.
Även på internet påverkas människors delaktighet av oro att utsättas för brott. Ungefär var femte person, oberoende av kön, säger att de under det senaste året "ofta" avstått från att lägga upp något på internet av oro för att utsättas för hot eller trakasserier.
– Sociala medier är ett allt viktigare forum för det offentliga samtalet. Om en femtedel av befolkningen upplever att de inte vågar uttrycka sig på nätet av rädsla för att utsättas för brott, så kan det vara ett demokratiskt problem, säger Söderström.
Samtidigt säger undersökningen att förtroendet för rättsväsendet har ökat, och särskilt förtroendet för polisen.
47 procent menar att de har ett mycket eller ganska stort förtroende för rättsväsendet som helhet. 49 procent säger sig ha ett mycket eller ganska stort förtroende för polisen. Förtroendet för åklagarna och domstolarna ligger på samma nivå som innan.