I Sverige finns det 38.000 kvinnor som har könsstympats. Samtidigt är det få som anmäler övergreppet, rapporterar SR.
Siffran har Socialstyrelsen kommit fram till utifrån hur många personer som finns i Sverige som kommer från länder där man räknar med att över 50 procent av alla flickor könsstympas. Bland den kommunala personalen är det framför allt skolsköterskor som kommer i kontakt med fenomenet. Under hälsosamtal med eleverna kommer det ibland fram om flickor har besvär som är orsakade av sådana ingrepp.
På Mosaikskolan i Malmö, där eleverna är nyanlända i Sverige , ställer man frågor om könsstympning till alla flickor som kommer från länder där man känner till att könsstympning är vanligt.
– Det är ju rätt så många länder, faktiskt. Man pratar ofta om Somalia men det är ju flera andra länder som det är aktuellt ifrån, säger Margot Olsson, Malmö stads kvinnofridssamordnare.
Om man hör av sig till vården kan man få hjälp på olika sätt med sina problem, säger Olsson. Problemet är att många inte berättar att de har blivit utsatta för sådana övergrepp eftersom de inte vill skapa problem för sina föräldrar.
– Barn vill ju inte att ens föräldrar ska hamna i fängelse i allmänhet, säger Olsson.
Sedan 1999 är det förbjudet att könsstympa kvinnor som är svenska medborgare även när ingreppet sker utomlands.
Fria Tider skrev tidigare i veckan om att förekomsten av könsstympade kvinnor har ökat med 30 procent i Tyskland bara sedan 2014, i takt med att invandringen från afrikanska och muslimska länder har ökat kraftigt.