Förra året betalade ungefär var tionde kommun i Sverige ut ekonomiskt bistånd till illegala invandrare, enligt en ny undersökning.
SVT ställde frågan till Sveriges samtliga 290 kommuner. Drygt åttiofyra procent av kommunerna, 244 stycken, svarade.
Av dessa sade 23 kommuner att de under förra året betalat ut försörjningsstöd till illegala invandrare.
Enligt vägledande domar behöver kommuner inte betala ut bistånd till personer utan uppehållstillstånd. De kan dock göra det, om de vill.
Det kan handla om så kallat nödbistånd, akuta pengar till barnfamiljer. Men det finns också många fall där socialbidrag betalas ut under långvarig tid. I Stockholm finns 10 sådana fall, i Malmö 150. I båda kommunerna är Socialdemokraterna med och styr.
Från Miljöpartiets sida försvarar man utbetalningarna.
– De här barnens föräldrar har gjort ett val att stanna kvar, vi vet inte hur lång tid, men det är inget barnen kan styra över och barnen ska inte drabbas av föräldrarnas beslut. Vi ska inte ha barn i Stockholm som fryser när det är kallt eller som är oroliga över att inte ha mat på bordet, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholm, till SVT.
Anna-Lena Sörensen, talesperson för Socialdemokraterna i sociala frågor, delar denna uppfattning och säger att man inte kan låta barnfamiljer leva hur dåligt som helst, oavsett om de vistas här illegalt.
Men Moderaterna svarar att man vill stoppa långvariga bidrag helt. De som fått ett nej ska lämna landet, och delar man ut socialbidrag ger det dubbla signaler, enligt partiledaren Ulf Kristersson.
De kommuner som betalade ut försörjningsstöd till illegala invandrare under förra året var: Boden, Botkyrka, Gotland, Göteborg, Hässleholm, Karlskoga, Karlskrona, Landskrona, Malmö, Malung, Mönsterås, Ronneby, Sigtuna, Stockholm, Sundsvall, Sunne, Trollhättan, Ulricehamn, Vadstena, Vara, Vimmerby, Ödeshög, Östra Göinge.